Ali SEZAL ve SEZAL ailesi kimdir?
Haber
17 Temmuz 2022 - Pazar 18:10
 
Ali SEZAL ve SEZAL ailesi kimdir?
GÜNDEM Haberi
Ali SEZAL ve SEZAL ailesi kimdir?

Bugün değerli büyüğümüz Ali Sezal Beyin Rahmet-i Rahmana ulaştığı haberi üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Birkaç sene önce değerli dostum Abdülkadir Sezal’ın isteği üzerine aile kökenlerini araştırmıştım.
Abdülkadir Beyin verdiği bilgi ile önce Maraş Valiliği yapan Arifi paşayı araştırmaya başladım.
Yaptığım araştırmalarda Arifi Beyin Hatay (o zamanlar Maraş’a bağlı idi) Hassa doğumlu olduğunu öğrendim. Kırıkhan’ ikamet eden Tarih ilmine meraklı dostum Haydar Eskiyi arayıp ona ulaştığım bilgileri anlattım. Haydar bey beni iki gün sonra arayıp Arifi paşanın Torunlarının telefonlarını verdi.

Onlardan aldığım bilgilerden o Aileye Hassada Karabey oğulları Kırıkhan’da Paşa Bey Oğulları dendiği bilgisini aldım Hatta Fırka-i İslahiye’nin kurulmasında ön ayak olmuşlar ve gönüllü ilk Islah olan Karabey Oğulları oldukları kaynaklara ulaştım. Onlara Maraş’ta Arifi Oğullarını ve Sezal'ların aynı aile olduklarından soy isim kanununda Sezal ve Arif oğulları soy isimleri aldıklarını söyledim. Her iki aileden aldığım bilgilerle her iki ailenin oluru ile bir bağlarının olmadığını yani Arifi Paşa ile Sezalların bir bağı olmadığını belgeledim.

Zaten Abdülkadir Beyin ifadesi ve bazı büyüklerle görüşmemden sonra bu ailenin Nurhak kökenli oldukları anlaşıldı.
O halde Arif Oğullarının yani Sezalların Beyalıkları nerden geliyor?

Maraş’ta Valilik, Mebusluk, Belediye Başkanlığı ve Devlet de önemli görevlerde bulunanlara Beya, Bey ağa deniliyordu. Onların çocuklarına ve Torunlarına da Maraş halkı Beya demeye devam ediyorlardı.
Benim araştırmalarımda Kurtuluş Savaşı döneminde Maraş Belediye Reisi olan Bekir Sıkı Bey ile Sezalların Beyalığı başlıyordu çünkü evveliyatlarında bir kayıt bulamadım.
Bekir Sıtkı Bey, Şişman zade Nuri Bey ve Jandarma Komutanı Fransızlar tarafından savaş esnasında tutuklanmışlar, Fransızlar Maraş’tan kaçarlarken bu tutukluları yanlarında götürmüşler Halep zindanlarına atmışlar. 1921 Ankara anlaşması ile serbest bırakılmışlar ama Jandarma karakol komutanı hastalanıp vefat etmiş, Nuri Beyin işkencelerde iki parmağı kesilmiş Maraş’a perişan halde dönmüşler.

MARAŞ ŞAPKA OLAYLARINDA TUTUKLANAN İKİ ARİF OĞLU

Bunlardan birisi Bekir Sıtkı Beyin henüz 24 yaşındaki oğlu ve Orhan Sezal ile Ali Sezal’ın Babaları Namıdiğer Uzun Kadir yani Abdülkadir Sezal Maraş Chp yöneticisidir Maraş valisinin isteği üzerine chp li yöneticilerde tutuklanıp Ankara gönderiliyorlar ve orada altı ay Şapka isyanı suçundan hapis yatıyorlar (bu tutuklular içinde Maraş’ın ünlü eşrafları da var) Kılıç Ali Cezaevinde bunları ziyaret edip verdiği taktiklerle kurtulmalarını sağlar.
Ama genç Abdülkadir’e Maraş’ta şapka satma yetkisi verirler bu şapka satma işi ödülmü? Cezamı? Ben anlamadım.
Bundan sonra Sezallar CHP ye demir atarlar Abdülkadir Sezal’ın Büyük oğlu Avukat Orhan Sezal 1970 li yıllarda birkaç dönem chp Maraş milletvekilliği yapmıştır nezaketi ile taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmıştı.
Abdülkadir Sezal’ın küçük oğlu, Ali Sezal babası ve Abilerinin aksine Milli Selamet partisinde siyaset yapmayı tercih etmiştir. 1989 yılında Refah partisinden Belediye Başkanı seçilerek bu görevi 1999 senesine kadar iki dönem yaptı Akparti kurucularından olan Ali Sezal iki dönem Akparti Kahramanmaraş milletvekilliği yapmıştır uzun süre Akciğer tedavisi gören Ali Sezal’a Allah’tan Rahmet Kederli Ailesine baş sağlığı dileriz.
NOT Merhum Ali Sezal’ın oğlu Mehmet Cihad Sezal Halen Akparti Kahramanmaraş Milletvekilliği yapmaktadır.

 

Yazan: Ali GEMCİ

Kaynak: (Maksat Maraş) - Maksat Maraş İnternet Gazeteciliği Editör:
Etiketler: Ali, SEZAL, ve, SEZAL, ailesi, kimdir?,
Yorumlar
Haber Yazılımı