Zengezur Cumhuriyeti?
Haber
22 Eylül 2022 - Perşembe 19:53
 
Zengezur Cumhuriyeti?
DÜNYA Haberi
Zengezur Cumhuriyeti?

Zergezur Cumhuriyet'i ile ilgili yapilan çalışmaların yanlış olduğunu ve bunun Azerbaycan Türkiye ilişkilerine zarar verdiği tartışılıyor.

 

Konuyla ilgili Azerbaycan Apa Haber Ajansı'nın haberini sizlere aktaralım birde Azerbaycan Türkmen'i kardeşlerimizden olayı dinlemek öğrenmek gerek.

 

Apa Haber Ajansı'nın haberi:

 

Rizvan Talibov'un "Zanzibar Cumhuriyeti" fikri bir avangarttır ve Azerbaycan'ın gerçek amaç ve hedefleri hakkında yanlış tutumu şekillendirmeyi amaçlamaktadır.

 

Böyle bir fikir ilk olarak yaklaşık bir yıl önce atıldı, ancak iddia herhangi bir rezonans yaratmadı. Ancak bugün, avangardın yeniden hayata döndürülüyor olması, bunun bir kamuoyu meselesi olduğunu söylemek için bir nedendir.

 

Rizvan Talibov Batı Azerbaycan'ın Karaganda Vadisi'nden ve Kamboçya'nın Yankparah köyündendir. 2005 yılında Eli İmanov, Batı Azerbaycan'a Dönüş adlı bir Honduras örgütünün kurulduğunu duyurdu ve ilk işi Hakların Korunması Komitesi'ni "oluşturmak" ve başkanlık etmek oldu.

 

Zorbalıktan suçlu bulunan R. Talibova (CM 221.2), mahkeme tarafından dört yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bu süreyi hapiste geçirdi. 9 Mayıs 2020'de, bir grubun Honduras "İrrawaddy-Türkiye Cumhuriyeti"nin kuruluşunu ilan etmesinden yaklaşık bir yıl sonra, R. Talibov Batı Azerbaycan'a Dönüş toplantısı düzenledi ve "Zanzibar Cumhuriyeti"ni kurduğunu ve "cumhurbaşkanı" olduğunu açıkladı.

 

R. Talibov'un avangardına ilişkin örgüt üyeleri, şu açıklamayı protesto eden bir bildiri yayınladılar"Yüksek Meclis adına herhangi bir toplantı yapmadan, Rizvan Talebov'un bir sonraki kendi kaderini tayin etme eylemi siyasi bir sahtekarlık olarak görülmeli ve GAGB'nin başkanı olarak görevden alınmalıdır. Aynı zamanda, o ve oğlu, Batı Azerbaycan'a Geri Dönüş Birliği'nin kuruluşundan kovulacak."

 

Geçmişte, R. Talibov kendisi için bir "para" kurmuş, "yapılarını" yaratmış, "başbakan", "naziler", "komite başkanları" ve "parlamento" atayarak "konuşmacı", "başkan yardımcısı" atamış, hayali bir sanal oturum düzenlemiş, toplantıda "çıkış"ı paylaşmış, web siteleriyle röportaj yapmış ve çeşitli olaylara "yanıt vermiştir". Başka bir deyişle, kendisini zaten yarattığı "servetin" "başkanı" olduğuna ikna etmiştir. Bazen "bakanlarına" kızmaktan bile çekinmiyor.

 

Aslında, Batı Azerbaycan'ın "cumhurbaşkanı" dır ve Batı Azerbaycan hakkında hiçbir bilimsel bilgisi veya araştırması yoktur, Batı Azerbaycan'ın tarihini veya coğrafyasını da bilmemektedir.

 

Etrafında ciddi bir insan diye bir şey yoktur ve adını verdiği, göreve getirdiği ve yapılara dahil ettiği insanların çoğu bunun farkında değildir.

 

Kimliği veya siyasi görüşleri ne olursa olsun, R. Talibov kendisine selam veren veya kar tanesi veya 5 ila 10 manat veren herkesi "atar" ve "yetkilendirir".

 

Çalışma, R. Talibov'un yarattığı sanal kurumun "dış ilişkilerini" inşa etmeye başladığı bir noktaya ulaşmıştır.

 

24 Temmuz'da Rizvan Talibov Batman, Türkiye'den "bir başkan yardımcısı atadı" ve onu Kürdistan İslami Adalet Partisi lideri Mamusta Ali Babir ile görüşmek üzere Irak'a gönderdi.

 

Türkiye'nin "asistanı" ile ilgili olarak, R.Talibov adamı tanımıyor bile olabilir, ancak o (veya Azerbaycan'daki adamları) Mehmet Ali Arsla'yı Türkiye'deki temsilcisi olarak atamak için R.Talibov ile temasa geçti. Bunu kendisi için büyük bir onur olarak gören R. Talibov, Türkiye tarafından desteklenmekten mutluluk duydu ve kişiyi "cumhurbaşkanlığı asistanı" olarak atadı. Bu güçler ise onun siyasi cehaletini işlerini yapmak için kullanıyor, her gün geliyor, "Zanzibar Cumhuriyeti" adına konuşuyor, şüpheli güçlerle, belki de Türkiye'yle konuşuyor ve yarın ne gibi kötü niyetli eylemlerde bulunacakları bilinmiyor.

 

Daha önce R.Talibov'un Türkiye'deki "cumhurbaşkanlığı asistanı" Mehmet Ali Arslan olarak konuşan kişi, aynı kişi veya farklı isimler altındaki kişiler değil, şimdiki "cumhurbaşkanlığı yardımcısı" İsmet Kavruk değil.

 

 

"Zanzibar" meselesinin güncel olduğu bir dönemde "Zanzibar Cumhuriyeti"nin kurulması, lobinin gerçekleşmesini istemeyen İran ve Ermenistan'ın çıkarınadır.

 

Meselenin avangard doğası Batı Azerbaycan Cemaati'nin de bir açıklamasına yol açmıştır. Açıklamada, "Son zamanlarda Zanzibar Cumhuriyeti adı verilen örgüt adına çeşitli sorumsuz paylaşımlar yapıldı. Batı Azerbaycan Toplumuna yapılan sayısız başvuru göz önüne alındığında, Batı Azerbaycan Toplumunun bunu tanımadığını, bununla hiçbir ilgisi olmadığını ve tarihi topraklarımızda bu tür serbest meslek sahiplerini kabul edilemez ve zararlı bulduğunu söylüyoruz. Tüm medya temsilcilerinden, Batı Azerbaycan hakkındaki her türlü bilginin doğruluğunu sağlamak için Batı Azerbaycan Topluluğu ile iletişime geçmelerini istiyoruz."

 

Kaynak

Kaynak: Editör:
Etiketler: Zengezur, Cumhuriyeti?,
Yorumlar
Haber Yazılımı