Osmanlı Araplaştı mı?
Dünyada hiçbir Ulus, Özbenliğini din anlayışı içinde eritmekte Türkler kadar ileri gitmemistir. (Bernard Lewis Tarihçi - Ortadoğu Uzmanı)
İsa ÇINARLIDERE
-Dünyada hiçbir Ulus, Özbenliğini din anlayışı içinde eritmekte Türkler kadar ileri gitmemistir.
(Bernard Lewis Tarihçi - Ortadoğu Uzmanı)
El Cevap;
Özbenliğimiz erimez, aksine kendimizi, kimliğimizi buluruz. Türk, İslam ile kıymet bulur, İslam dışında bir inanç sistemini tercih edenler özbenliklerini malesef kaybetmiştir.
Göktengri inanç sistemi tevhidle birebir uyumludur, ki İslami çabuk benimsemeleriyle alakası elbette vardır, işin aslı nasiptir. İslam'ın neşet etmesiyle herturlu inanç, anlayış nesh olmuştur. Lakin musevilik (Hazarlar), İsevilik (Macar ve Bulgarlar) gibi semavi dinleri (ifsad edilmiş) dahi kabul millî kimliklerini kaybetmelerine neden olmuştur.
Bir de içimizde hâlâ tengricilik güdenler var ki (gafletle savunanları demiyorum) onlar malesef Türklükle ve/veya İslamla bağdaşsa sonu olmayan yolda ısrar etmez.
Gelelim Bernard Lewis'e su katılmamış bir oryantalist olan Lewisin en meşhur çalışması Modern Türkiye'nin Doğuşudur. "Gavuru öldür hakkını inkar etme" sözü gereği 1915 tehcirinde ittihatçıları haklı görüp, sözde soykırımı reddedse de, Abdülhamid Hana "istibdad" ifadesiyle yaklaşmasa diyeceğim ki tarafsız bir tarihçi. Katıldığım görüşü şu olup; İstibdad bahanesiyle darbe yapan Genç Osmanlılarin yani Jön Türklerin müddei olduklarının aksine demokrasi getirmek yerine daha fazla baskıcı bir otoriteyi tercih etmelerini söylemesidir.
Osmanlı'nın yıkılış gerekçelerini güzel analiz etse de lakin mezarı Tel Avivde olan bu zat Cihansumul devletimizin Ortaçağ zihniyetinde kaldığını iddia etmesi tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Bunların anladığı Şeri İslamla yönetilen teokratik Osmanlıyı, Araplaşma olarak gören zihniyetin öncüleride dahil Şeriat-ı Muhammed'i Garrada karar kılanları (Müstakırri bi'ş-şeriatıl garrai) anlamalarını beklemek hatadır. Selam ve muhabbetler.