ÇOCUKLARDA ve OKUL FOBİSİ
Dr. İlyas KABALCI
-
Yeni bir eğitim ve öğretim yılı başlarken ilkokula başlayan yada kreşe başlarken ailelerin en çok karşılaştıkları sorunların başında , okula yeni başlayan çocukların ‘’OKUL KORKUSU ‘’ yada ‘’okul fobisi’’ gelmektedir. Her 100 çocuktan 5’inde görülen okul korkusunu yenmenin mümkün olduğunu söylememiz gerekiyor. Çünkü bu hayattaki korkuyu yenebilmeninde ilk adımıdır.
Ev ortamından ayrılıp değişik bir dünyanın kapısını aralayan çocuk, kişiliğine ve beklentisine göre değişik tepkiler göstermektedir. Bu tip çocuklar okula gitmek istemediklerin veya zorlandıklarında ise büyük tepkiler ortaya çıkarmaktadırlar. Bu durumlar okula gidilen ilk günlerde ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir vakitte de ortaya çıkmaktadır. Okul fobisinin ön belirtileri; başağrıları, karın ağrıları, bulantı-kusma hissi, iştahsızlık, keyifsizlik, uyku düzeninde bozukluklar ve okul sorunlarının yerine getirilmesinde aksamalar şeklinde kendini göstermektedir.
Belirtiler özellikle sabahları ve okul saatlerinde ortaya çıkar ve yoğunlaşır. Bu tabloyu iyi okuyamayan anne –baba ve öğretmenler, hatalı tutumlarıyla çocuğun korkusunu pekiştirebilirler. Çocukta kendi çözümü olarak okula gitmeyi reddeder, bunu kabul ettiremezse ağla-sızlanma ve mızmızlanma diye tabir edilen hareketlere başvurur. Sonra bedensel yakınmaları şiddetlenir, neden gitmek istemediği sorulunca değişik cevaplar alınır. Kimi çocuk başağrısı ve mide bulantısını gerekçe gösterir, kimisi arkadaşlarının veya öğretmeninin kötü davrandığını söyler, bazı çocuklar ise neden korktuklarını anlatamaz ve tanımlayamazlar.
Bu noktada herkes el birliği içinde olmalı, böylece çocuğu adım adım okulla buluşturmalıdır.
Fobisiz günler dilerim.
Sağlıklı günlerde buluşmak üzere…
SAĞLICAKLA KALIN…
DR. İLYAS KABALCI
AİLE HEKİMİ
ŞİFACI