10 Haziran 2024 - Pazartesi

Gözlerden İnen Rahmetin Yağmur Yüklü Bulutu; Hüzün.

Yazar - İsa ÇINARLIDERE
Okuma Süresi: 3 dk.
İsa ÇINARLIDERE

İsa ÇINARLIDERE

-

Maraş semalarında bir günü daha batırırken göğün kızıllığı alaca karanlığa henüz dönmemişken, şiir avcıları için iklim münhasır duruma geldi. Sabahın coşkusu şiirin fıtratına ne ölçüde tersse, akşamın hüznü, yaşama coşkusuna, dünya sevgisine, tûli emele aynı oranda terslikle mukabele etmekte. Demli çay tadında şiirleri yazanların geç vakitte yazdıklarına belki yemin etsem bile ispatlayamam. 

 

Vakitlerin kendine münhasır işleri vardır. İnsan hayatını düzenli hâle getirme gayesi olan inancımız sırf bu yüzden ibadet olsun, sosyal hayat olsun, vakitleri tanzim etmiştir. Ömür sermayesinden küçük bir kesit olan gün sona ererken hüzün ağır basar, nâr ateşte demlenmiş duygular geride bırakılan saatleri, dakikaları muhasebe eder. Ömür ilerledikçe yılların muhasebesi gibi ...

 

Müminlerin annesi Hz Fatıma r.a. "Hüznüm gündüze dökülse gece olurdu" buyurmuştur. Hüzün şımarıklığı dizginleyen, teffekküre kapı aralayan, haddi hududu bulmada pusula olan, nimete şükrü hatırlatan, taşkınlığa set koyan ilahı sırdır. Hüzün; Kalp yumuşaklığının merhemi, gözlerden inen rahmetin yağmur yüklü bulutudur. Resûlü Ekrem Efendimizin buyurdugu "Allah’ım ürpermeyen kalpten, yaşarmayan gözden sana sığınırım" hadisinde geçen ve tam tersi olan kalp katılığına hüzün çare olmalı, yine aynı hadisi şerifte "kabul olunmayan duadan sana sığınırım" ifadesi için de hüzünlü kalple duaya icabet sebebidir kim bilir!

Ve hüznün yetim çocuğu şiir, karanlık gecenin arkadaşı hüzün, hüznün tesellisi mısralar, ümitsizligin reddi İnşirah...  

 

Evvel refik badel tarik düsturunun, yoldan önce yoldaşı yeğlemesi gibi hüzün geceyi, ayrılıklar hüznü, şiir hepsini refik edinmiştir. Senet-ül hüzün ve boykot senesinden sonra şehirlerin anası Mekke-i Mükerremenin fethinin müjdelenmesi gibi "Elbette her zorluktan sonra bir kolaylık vardır." ayetince her hüznün semeresi İnşirah suresinde müjdelenmiştir. 

 

Gecenin en karanlık vakti, gün ağarmaya yakın, şafaktan evvel, vakitlerin sultanı seherdir. Seher vakti yârin kapısını çalanlardan olmayı ümid ederek sözlerime son veriyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.