KSÜ'de Edebiyat Buluşması: “PARİS DAQAR Kitap Söyleşisi”
KSÜ’de düzenlenen “PARİS DAQAR Kitap Söyleşisi”nde Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, şiir yolculuğunu ve edebi birikimini katılımcılarla paylaştı. Program, edebiyatseverlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

KSÜ Kahramanmaraş Edebiyat İncelemeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (EDEM) katkıları ile Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda düzenlenen “PARİS DAQAR Kitap Söyleşisi”ne KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan, EDEM Müdürü Prof. Dr. Selim Somuncu, çok sayıda akademisyen, öğrenci, şiir ve edebiyatsever katıldı.
Program, KSÜ Türk Dili ve Edebiyatı 4. Sınıf öğrencisi Zehra Boyraz’ın Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci’ye ait “İstanbul İçin Ara Sözler” şiirini seslendirmesi ile başladı.
Programın açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım ise “Bugün Üniversitemizde Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci’yi misafir etmekten mutluluk duyuyorum. Kendisi aslında güvenlik ve dış politika gibi alanlarda önemli bir uzman olmakla birlikte ben kendisini edebi yönüyle de var olan bir edebiyatçı olarak ifade etmek istiyorum. Bu edebi yönünün ise bir Maraşlı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin Rektörü olarak kendisine bazı konularda özellikle teşekkür etmek istiyorum. Birincisi şehrimizin uzun yıllardır emek verdiği UNESCO Edebiyat şehri çalışmalarında şehrimize verdiği destekten ötürüdür. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından onay alan başvurumuzun Paris’teki süreci de başarıyla atlatarak bu ünvanı alacağına yürekten inanıyorum. İkincisi ise kendileri Üniversitemiz kütüphanesine ciddi miktarda kitap bağışında bulunmuş bir bağışçımızdır aynı zamanda. Yılların birikimi kaynaklarını üniversitemiz öğrencilerinin istifadesine sunmasından ötürü kendilerine teşekkür ediyorum.
Bugün burada "PARİS DAQAR" üzerine konuşmak, bu yolculuk kitabının satır aralarında gizlenen anlamlara birlikte ulaşmaya çalışmak gerçekten değerli bir fırsat. ‘Paris-Dakar’, ilk bakışta bir yolculuğu anlatıyor gibi görünse de aslında çok daha fazlasını sunduğunu düşünüyorum. Kitap boyunca yalnızca yollar değil, kimlikler, geçmişler ve içsel hesaplaşmalar da kat ediliyor. Bu yönüyle sadece fiziksel bir hareketi değil, bir içsel dönüşümü de temsil ediyor.
Bu söyleşinin, kitabın bu çok katmanlı yapısını birlikte çözümlememize, farklı bakış açılarıyla zenginleşmemize katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Selim Somuncu’nun yaptığı, konuk olarak Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci’nin yer aldığı “PARİS DAQAR Kitap Söyleşisi”ne geçildi.
Söyleşide samimi açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci “PARİS DAQAR” şiir kitabının vücuda gelmesinden ve şairlik serüveninden bahsetti.
Kireçci “Kadim devlet geleneğimizde özellikle Osmanlı Devletinde padişahların kendilerine ait divanları ve bir mahlasları bulunmaktadır. Bu sayede diğer şairlerden ayrı tutulmadan eleştirilmek ve kabiliyetlerini ilerletmek istemişlerdir. Aynı zamanda dilimizi de bizlere mira bırakmışlardır. Bu kutlu mirasa sahip çıkma arzusuyla şiir yazmaya ilkoukul yıllarımda başladım. Henüz ilkokuldan mezun olmadan bir defter dolusu şiirim vardı. Şairlikte en önemli basamak çocukluk döneminde yaşadıklarınızın ruhunuzda bıraktığı izleri duyumsayabilmektir. İlkokulda kaleme aldığım şiirlerim ve devamında ortaokulda yazmış olduğum şiirler şairlik hayatımda bana hep yoldaş oldu. Lise yıllarına geldiğimdi Kahramanmaraş’ta meşhur olan Mavera ve Dergâh Dergisinde bazı şiirlerimin yayınlanması bahtiyarlığına eriştim. Şairlik insanın dünyaya kalbini açmasıdır. Kalbinizi şiirle söz ile dünyaya açtığınız vakit kolay kolay bunun sonu gelmiyor. Yaşamış olduğunuz çevre, edebi, kültürel ve entelektüel damarlar şairliğinizi besliyor. Şairlik aynı zamanda bir dil işi anadilimizin zenginliğini keşfederek diğer dillere olan üstünlüğünü ortaya koyma azmi bir ömür devam ediyor. Kahramanmaraşlı şairler olarak ‘7 Güzel Adam’ hiç şüphesiz hepimizin anlam dünyasının birer mimarıdır. Aynı zamanda fikir işçisi olan ‘7 Güzel Adam’ dilimizi bir zincir gibi işleyerek dilimizi zenginleştirme faaliyetlerine katkı sağlamışlardır.”
“PARİS DAQAR Kitap Söyleşisi” ile siz şiir ve edebiyatseverlerle bir araya gelmek benim için çok değerli başta üniversitemiz yönetimi olmak üzere; Kahramanmaraş Edebiyat İncelemeleri Uygulama ve Araştırma Merkezine bu programa ve Türk Diline yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederim.” dedi.
Program sonunda KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım tarafından Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci’ye belge takdimi gerçekleştirildi.
“PARİS DAQAR Kitap Söyleşisi”, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.