Dünya sağlık örgütü(WHO) maymun çiçeği salgını için küresel acil durum ilan etti

Yaşam Yayın: 23 Temmuz 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 23.07.2022 19:52:32
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği virüsünü "küresel sağlık acil durumu" ilan etti. Söz konusu kararla son zamanlarda dünya genelinde hızla yayılması üzerine alarm seviyesinin en üst düzeye yükseltilmesine karar verildi. Karar, Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum komitesinin virüsle ilgili ikinci toplantısında alındı. Şimdiye kadar bu seviyede iki kez alarm verilmişti: Koronavirüs pandemisi ve çocuk felci.

WHO Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 75 ülkeden 16 binin üzerinde vakayı doğruladığını belirterek virüsün yayılması sonucu şimdiye kadar beş kişinin yaşamanı yitirdiğini ekledi.

WHO Başkanı Ghebreyesus,, maymun çiçeği virüsünün PHEIC ilan edilmesini ele almak üzere ilk olarak 23 Haziran'da toplanmıştı. Daha önceden komitenin maymun çiçeği hakkında küresel acil durum ilan etmek konusunda görüş birliğine varamadığı bilgisini aktardı.

Ghebreyesus, "Virüs, yeni bulaşma şekilleriyle dünyada hızla yayılıyor ve buna dair çok az şey biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün değerlendirmesi, Virüsün birçok ülkede ilk defa görülmeye başladığını, Avrupa dışında riskin orta düzey olduğu. Avrupa'da ise riskin yüksek kategoride olduğunu değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü, söz konusu uyarının, aşı çalışmalarını hızlandırmasını bekliyor. Ülkelerin sağlık otoritelerine de virüsün yayılmasının önlenmesi doğrultusunda gerekli adımları atma çağrısı yapılıyor.

 

Maymun çiçeği nedir?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1950'lerde Orta Afrika'da tespit edildi. Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temaslar halinde ve vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla yayılabiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere,  hayvandan insanlara ısırık, tırmalama ve temas yoluyla yayılabiliyor.

Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/news/health-62279436

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.