KSÜ’de “Otizm Farkındalık ve Mücadele Paneli” Düzenlendi
KSÜ’de Dünya Otizm Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen panelde, otizmin tanısından aile desteğine birçok konu ele alındı. Etkinlik, bilimsel sunumlar, duygusal anlar ve toplumsal dayanışma vurgusuyla dikkat çekti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ), Dünya Otizm Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında “Farkında Ol, Katıl ve Destek Ol” temasıyla anlamlı bir etkinliğe imza atıldı. KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panele; KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, KSÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Doğan ve Prof. Dr. Hafize Öksüz, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Vekili Latif Öztürk, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamile Gül, Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Müslüm Ferdi Bozkurt, Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen KSÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Altun, “Otizm bir eksiklik değil, farklılıktır. Bizlere düşen görev; bu farklılıkları anlamak, saygı göstermek ve her bireyin potansiyelini gerçekleştirebileceği fırsatlar sunmaktır.” diyerek farkındalığın toplumsal dayanışma ile güçlenebileceğine dikkat çekti.
Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Müslüm Ferdi Bozkurt ise konuşmasında, “Otizmli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak, onları sosyal hayata kazandırmak ve ailelerini yalnız bırakmamak kamusal bir sorumluluktur.,” ifadelerini kullandı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hafize Öksüz de konuşmasında, “Toplum olarak birlikte yaşam kültürünü inşa etmenin yolu, özel gereksinimli bireyleri anlamaktan ve onları desteklemekten geçer. Üniversite olarak bu yönde çalışmalara öncülük etmekteyiz,” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından programın panel oturumuna geçildi. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Hatice Altun üstlenirken, panelistler arasında KSÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Dilber, KSÜ Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Semiha Cömertoğlu Arslan, Umudum Otizm Derneği Başkanı Aylin Arslan Berbergil ve Özel Eğitim Uzmanı Dr. Mehmet Küçükgöz yer aldı.
Panelde; otizmin tanısı, erken müdahale programları, aile desteğinin önemi, eğitim süreçleri ve toplumsal farkındalık konularında çarpıcı bilgiler paylaşıldı. Panelistler, güncel bilimsel veriler ışığında katılımcılara hem akademik hem de saha deneyimlerine dayalı bakış açıları sundular.
İzleyicilerden gelen soruların yanıtlandığı panelde, özellikle ailelerin yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri ele alındı.
Program sonunda protokol üyeleri tarafından panelin moderatör ve konuşmacılarına teşekkür belgeleri ve çiçek takdim edildi. Etkinlik, günün anısına otizmli çocuklar ve aileleriyle birlikte düzenlenen pasta kesimi ve ardından toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.